Dorna pitoreasca
Când ajungi la Vatra Dornei şi în oricare dintre localităţile rurale din Depresiunea Dornelor timpul parcă se opreşte, iar simţurile umane sunt răsfăţate. Ochiul nu mai conteneşte să admire frumuseţile naturale şi urechile să asculte liniştea muntelui, iar după o cură de aer cu miros de cetină, meriţi pe deplin să guşti din bucatele tradiţionale şi să te răcoreşti cu o apă minerală direct de la izvor.
Situată pe cursurile râurilor Dorna şi Bistriţa Aurie şi străjuită de munţii Călimani, Suhard, Giumalău şi Bistriţei, zona a fost dăruită cu ape limpezi şi păduri de conifere în care îşi duc traiul sălbatic vieţuitoarele pădurii, dar şi cu pajişti alpine, ce se îmbracă în fiecare an cu podoabe floristice, pe care numai aici le poţi întâlni.
Frumuseţi naturale unice se bucură de protecţie în zone cum ar fi: Rezervaţia de jnepeniş din Parcul Naţional Călimani, Tinovul Mare de la Poiana Stampei, Tinovul Mic de la Şaru Dornei, Cheile Zugrenilor sau Codrul secular Giumalău.
Pentru cei care nu se avântă pe traseele montane, parcul oraşului le oferă o mostră de sănătate pentru trup şi linişte pentru suflet, în ambianţa neobositelor veveriţe.
Pitorescul acestor locuri este dat şi de modul de viaţă al locuitorilor, care s-a acordat pe deplin cu natura. Tradiţiile, obiceiurile, portul, arhitectura locală, dar şi activităţile cotidiene din gospodării sunt într-o armonie perfectă cu măreţia muntelui, cu freamătul pădurii şi susurul pâraielor, într-o succesiune exactă, dictată de anotimpurile, ce nu uită să se succeadă.
Pentru aceste frumuseţi şi pentru efectele binefăcătoare ale apelor minerale, oaspeţii ce vin aici de peste două veacuri au apreciat staţiunea Vatra Dornei, supranumind-o „Perla Bucovinei”.