Titlu: iCare

Cod proiect:  2018-1-RO01-KA105-047457

Date implementare:  08/10/2018 – 18/10/2018

 

Descriere si informatii:

iCare este un schimb international de tineri, cu parteneri din 6 tari ale programului: Romania, Cehia, Italia, Grecia, Lituania si Croatia. A durat in total 7 luni, de la 1 iunie 2018 la 31 decembrie 2018, cu o perioada de 9 zile dedicate implementarii activitatilor, plus zilele de calatorie, intre 8 si 18 octombrie 2018. Locatia pentru activitati a fost Pensiunea Siady din localitatea Vatra Dornei, statiune din nordul Romaniei. Grupul prezent la activitati a fost format din 40 tineri cu varste intre 18 si 30 ani si 6 lideri de grup, care nu au avut limitare de varsta, in total 46 persoane. Fiecare grup national a fost format din cate 7 tineri si 1 lider, cu exceptia grupului italian unde am avut 5 tineri si 1 lider.

Scopul proiectului iCare a fost de a creste gradul de constientizare in randul tinerilor asupra importantei prezervarii patrimoniului cultural, in contextul in care mii de cladiri, monumente si anexe vechi zac in ruina in multe comunitati din Europa. Totodata, proiectul a dorit sa mareasca implicarea tinerilor in astfel de probleme si sa-i determine sa gaseasca solutii in colaborare cu alte entitati, ca autoritati locale, institutii de invatamant, companii, etc. La sfarsitul proiectului, atat noi cat si partenerii straini suntem multumiti de activitatea intreprinsa impreuna si suntem de parere ca acesta si-a stins scopul, prin prisma realizarilor obtinute si care vor fi detaliate in acest raport.

Obiectivele proiectului au fost:

  1. Cresterea nivelului de intelegere al problemei specifice proiectului pentru cei 42 participanti si dezvoltarea de competente, pe durata a 7 luni, prin implicarea activa in pregatirea, implementarea si activitatile de follow-up ale schimbului.
  2. Informarea a 300 persoane din cele 6 comunitati cu privire la importanta prezervarii patrimoniului cultural (cladiri si monumente vechi) prin 6 evenimente locale, organizate de tinerii participanti si partenerii straini, care au atras atentia asupra cladirilor cu valoare culturala si istorica aflate in degradare.
  3. Crearea retelei internationale de cooperare „iCare” pentru noi initiative, cu nucleu constituit de cele 6 organizatii partenere, si care a atras pe durata proiectului 12 entitati (autoritati locale, organizatii, scoli, etc).

Metodele care au stat la baza activitatilor din schimbul iCare apartin educatiei non-formale si au avut roluri importante in obtinerea rezultatelor dorite de pe urma proiectului. Echipa de proiect a grupat metodele in functie de utilitatea si impactul lor asupra tinerilor, astfel:

1.Integrative. Rol: Au stimulat coeziunea de grup si dinamica dintre participanti. Au dezvoltat spiritul de echipa si au invatat tinerii cum sa lucreze si sa se organizeze impreuna, fie in grupuri mici (mixte sau nationale), fie in grupul mare.

2.Creative. Rol: Au dezvoltat simtul artistic al tinerilor si le-au stimulat creativitatea, totodata punandu-se accent pe libertatea de exprimare. Tinerii au descoperit cum sa foloseasca elemente artistice (teatru, muzica, video-uri) pentru a face prezentari, a oferi informatii intr-un mod mai interactiv, a exprima ce simt.

3.Invatare interculturala (ICL). Rol: Au dezvoltat empatia participantilor pentru alte culturi, depasind stereotipurile si prejudecatile

4.Invatare prin experiente directe. Rol: Au pus participantii in situatia de a invata trecand printr-o experienta directa, avand ocazia sa studieze o problema direct la sursa.

5.Reflectie. Rol: Au incurajat tinerii sa evalueze experientele prin care au trecut, sa exprime ceea ce gandesc si ce si-ar dori sa schimbe. Totodata, au invatat tinerii sa se autoevalueze si sa devina constienti de schimbari pozitive produse asupra lor.

Pentru impactul international, elementul central este parteneriatul iCare, pornit de la cele 6 organizatii care au gasit o viziune si un scop comun. Am dezvoltat aceasta retea prin atragerea de 12 noi parteneri cu care vor fi planificate ulterioare actiuni locale/internationale. Ca efect de multiplicare, acest proiect a pus bazele unei noi candidaturi care sa aiba loc in Romania, depusa la termenul din 12 februarie 2019.

1.Indicatorii cantitativi:

-entitati noi atrase in reteaua de cooperare iCare (planificat 12)

-aplicatii Erasmus+ depuse in parteneriat in 2019 (planificat 1)

2.Indicatorii calitativi:

-stimularea colaborarii la nivel international

-valorificarea rezultatelor obtinute

-obtinerea efectului de multiplicare

Metodele de masurare au fost: chestionare si observarea directa

Activități desfășurate în perioada mai-iunie 2023