Business Makers este un schimb international de tineri finantat prin programul Erasmus + al Uniunii Europene.

Proiectul este bazat pe un parteneriat facut intre 6 tari membre ale U.E: Romania, Polonia, Spania, Republica Ceha, Letonia, Bulgaria si are loc in intervalul 12-23 Septembrie 2022, in Vatra Dornei, Romania, avand un numar de 49 de participanti. Proiectul Business Makers a fost creat pentru a oferi mediu oportun pentru dezvoltarea creativitatii participantilor in ceea ce priveste subiectul antreprenoriatului, sa ii incurajeze pe acestia sa porneasca initiative antreprenoriale care sa contribuie la evolutia comuniatii din care ei fac parte.

Obiectivele atinse in cadrul proiectului au fost urmatoarele:

  1. Informarea a 200 de membrii a celor 8 comunitati in care asociatiile partenere activeaza in legatura cu importanta elementului antreprenorial in societatea moderna.
  2. Dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale a 48 de persoane (40 de tineri si 8 lideri de tara), prin implicarea pe decursul de 7 luni in etapele de pregatire, implementare si diseminare a proiectului, in urma acestui proiect fiind capabili sa isi structureze ideile sub forma unui plan de afaceri.
  3. Dezvoltarea capacitatii celor 48 de persoane promovare creativ si structurat o afacere sau idee de afacere in cele 10 zile ale mobilitatii si incurajarea acestora sa utilizeze aceste aptitudini in cele 3 luni de diseminare a proiectului.

In cadrul primelor zile ale proiectului au fost organizate diferite sesiuni de activitati ce au utilizat metodele promovate de educatia non-formala pentru a ajuta tinerii participanti sa se cunoasca, sa afle mai multe unul despre celalalt, sa colaboreze unul cu celalt, astfel fiind format un spatiu cat se poate de sigur si lipsit de prejudecati care sa potenteze dezvoltarea participantilor. La finalul primelor doua zile au fost organizate seri culturale, activitate in cadrul careia fiecare echipa si-a prezentat obiceiurile culturale, incercand sa imerseze cat mai bine participantii in propria cultura.

In urmatoarele zile au fost organizate activitati menite sa faciliteze prezentarea situatiei antreprenoriale atat la nivel international cat si la nivel local, astfel fiind organizata o vizita de studiu la diferite afaceri din zona Dornelor, vizita ce are menirea de a incuraja dialogul intre tineri si antreprenori locali care au experienta in domeniu. Dupa vizita de studiu au urmat o serie de activitati interactive ce au avut ca scop educarea tinerilor in vederea atitudinii pe care o are un antreprenor si asupra procesului de conceptualizare a unei idei de afaceri si structurarea acesteia in cadrul unui plan de afaceri.

In ultimele zile ale proiectului au fost organizate activitati menite sa incurajeze promovarea educatiei antreprenoriale in scoli prin o activitate in care tinerii participanti au facilitat activitati ce utilizeaza educatia non-formala la 5 clase ale Liceului Tehnologic Vasile Deac, a fost organizata o iesire in natura cu menirea de cimentare a grupului ca mai apoi tinerii sa creeze video-uri promotionale ce vor fi utilizate in procesul de diseminare a proiectului.